- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
Ce a găsit FBI la locuința lui Trump din Mar-a-Largo?
În baza unui mandat de percheziție, FBI a confiscat săptămâna aceasta dosare secrete în urma unei percheziții la proprietatea fostului președinte american Donald Trump din Florida. Agenții au ridicat 11 seturi de documente, inclusiv unele marcate cu „TS/SCI”, o desemnare pentru materiale care ar putea cauza daune „excepțional de grave” securității naționale a SUA. Domnul Trump a negat orice faptă greșită și a spus că articolele au fost desecretizate. A fost prima dată când locuința unui fost președinte a fost percheziționată într-o anchetă penală.
Lista de articole a fost făcută publică vineri după-amiază, după ce un judecător a desigilat un document de șapte pagini care includea mandatul de percheziție a reședinței lui Trump în Palm Beach, Mar-a-Lago. S-a spus că peste 20 de cutii cu articole au fost luate luni, inclusiv fotografii, o notă scrisă de mână, informații nespecificate despre „președintele Franței” și o scrisoare de clemență scrisă în numele vechiului aliat al lui Trump, Roger Stone.
Pe lângă patru seturi de fișiere secrete, memoria cache include trei seturi de „documente secrete” și trei seturi de materiale „confidențiale”. Mandatul indică faptul că agenții FBI cercetau potențiale încălcări ale Legii de spionaj, ceea ce face ilegală păstrarea sau transmiterea de informații de securitate națională potențial periculoase. Îndepărtarea documentelor sau materialelor clasificate este interzisă prin lege. Trump a mărit pedepsele pentru infracțiunea în timpul mandatului și acum este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.
Mandatul notează că locațiile percheziționate la Mar-a-Lago includ o zonă numită „biroul 45” și camere de depozitare, dar nu apartamente private pentru oaspeți folosite de domnul Trump și personalul său. Departamentul de justiție a cerut unei instanțe să o facă publică lista documentelor, o mișcare considerată rară pe fondul unei anchete în curs.
Percheziția a fost aprobată de un judecător pe data de 5 august, cu trei zile înainte de a fi efectuată luni, 8 august. Vineri seara, biroul lui Trump a emis o declarație în care susținea că și-a folosit autoritatea în timp ce era președinte pentru a desecretifica documentele.
„A avut un ordin permanent conform căruia documentele scoase din Biroul Oval și duse la reședință să fie considerate a fi declasificate”, se arată în comunicat. „Puterea de a clasifica și declasifica documentele revine exclusiv președintelui Statelor Unite. „Ideea că un birocrat care plimbă hârtii, cu autoritate de clasificare delegată de președinte, trebuie să aprobe declasificarea este absurdă”.
Experții juridici au declarat presei americane că nu este clar dacă acest argument va rezista în instanță. „Președinții pot desecretifica informațiile, dar trebuie să urmeze o procedură”, a declarat pentru BBC Tom Dupree, un avocat care a lucrat anterior în departamentul de justiție. “Trebuie să completeze formulare. Trebuie să dea anumite autorizații. Nu pot spune pur și simplu că aceste documente sunt desecretizate. Trebuie să urmeze un proces și nu este clar că a fost urmat aici”.
Un purtător de cuvânt al lui Trump, Taylor Budowich, a declarat că administrația președintelui Joe Biden „este în control evident asupra daunelor după raidul lor greșit”. Budowich a acuzat administrația că „scurge minciuni și insinuări pentru a încerca să explice poziția guvernului împotriva adversarului lor politic dominant”. Aliații conservatori ai lui Trump au condamnat, de asemenea, raidul ca fiind o încercare de a afecta succesul politic, deoarece Trump se gândește la o nouă candidatură la președinție în 2024.
Se pare că agențiile de aplicare a legii din întreaga țară monitorizează amenințările online împotriva oficialilor guvernamentali care au apărut în urma perchezițiilor FBI. Procurorul general al SUA Merrick Garland, care a aprobat personal mandatul, i-a apărat joi pe agenții federali ca „funcționari publici dedicați, patrioți”. „Nu voi rămâne în tăcere când integritatea lor este atacată pe nedrept”, a spus el reporterilor.